Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt. Már csak azért is, mert vitamintartalmuk nagy részét már elvesztették.
A kisiskolások is fejből fújják, hogy télen együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt, mert a legjobb tápanyag- és vitaminforrás a fárasztó zimankóban. Csak egyetlen aggasztó körülmény adódik:
AZ ELMÚLT ÖTVEN ÉVBEN TÁPANYAGTARTALMUK NAGY RÉSZÉT ELVESZTETTÉK.
Egy korabeli mosolygó alma öt modern almát ér, azaz öt darab almát kell ma megennünk, hogy az ötven évvel ezelőtti almában található vitaminokat bevigyük. Így a klasszikus mondást miszerint „Mindennap egy alma az orvost távol tartja.” módosítanunk kell „Mindennap öt alma az orvost távol tartja.”
Átlagosan öt–ötven százalékos csökkenést mutattak ki, és néhány kivételtől eltekintve (például a spenót) szinte mindegyik zöldség és gyümölcs érintett.
Vannak igazi rekorderek, mint a paradicsom, ez a (szakácsoknak zöldség, biológusoknak gyümölcs) termés magnézium-, kalcium-, folsav- és C-VITAMIN-TARTALMÁNAK HÁROMNEGYEDÉT HAGYTA EL.
A szomorú tényeket több nemzetközi kutatás is alátámasztotta. Az okok természetesen összetettek, de mind mögött az intenzív, termőföldeket kizsigerelő nagyüzemi gazdálkodás következményei állnak.
Logikus, hogy ha termelékenyebb mezőgazdasági módszerekkel több növényt tudunk termeszteni ugyanakkora területen, akkor kevesebb tápanyag jut egy növényre. Ilyenkor bevetik a legújabb terméshozam-növelő vívmányokat, a műtrágyákat és növényvédő szereket, amelyekkel újabb csapást mérnek a tápanyag-összetételre.
Aztán ott van a genetikai hígítás (genetic dilution), amikor a gazdák olyan fajokat preferálnak, amelyek szépek, kívánatosak, jól néznek ki. Nem feltétlenül a zamat vagy a beltartalom az elsődleges szempont, hanem a látvány. Sok kutatás igazolta, hogy többnyire kinézet alapján választunk zöldséget, gyümölcsöt, és azt is, hogy valószínűleg már sok ezer éve, a növénytermesztés kezdete óta csak a szépre törekszünk a földeken is.
Mindezt tetézi, hogy gazdaságossági szempontokból nem (vagy alig) hagyják pihenni a termőföldeket, ezért minőségük idővel leromlik. A bajt pedig nem mással, mint újra műtrágyával igyekeznek orvosolni. Itt a kör bezárul, és a talaj ásványtartalma annyira elszegényedik, hogy a termés lehet, hogy mutatós lesz, cserébe íztelen.
A folyamat talán legismertebb szimbólumai a gondosan elhelyezett, tökéletesen kerek, halványpiros, seízű paradicsomok a szupermarketek polcain. Tápanyagtartalmuk közelében sincs a háztájinak, és lehet, hogy nem is láttak napot soha. Márpedig az üvegházi paradicsom feleannyi C-vitaminnal lep meg minket, mint a szabad földön termett fajtársa, a fólia alá kényszerült rokonok pedig csak harmadannyival.
Így azért, hogy a megfelelő mennyiségű vitaminokat be tudjuk vinni ma már nem elég csak a gyümölcsökhöz és zöldségekhez fordulni. A szervezetünknek ideális lehet a természetes anyagokat is tartalmazó multivitaminok és vitaminok.
NICS Multivitamin 100% NVR: a legfontosabb vitaminokból a napi szükséglet 100%-át tartalmazza és mellé Goji bogyó kivonatot és probiotikumokat a jobb felszívódás érdekében.
NICS Multivitamin For All: multivitamin granuáltom extra D vitaminnal és további növényi kivonatokkal és probiotikumokkal
Forrás: index.hu