A tőzegáfonya egy Észak-Amerikában őshonos növény gyümölcse. Sötétpiros bogyói egész télen át díszítenek. A tőzegáfonya azonos növénycsaládba tartozik a vörös áfonyával és a fekete áfonyával.
Az áfonyát jellegzetes illatáért, frissítő ízéért már sokkal előbb fogyasztották minthogy gondoltak volna jótékony hatására. Feltehetőleg 1621-ben a zarándokok hálaadó ünnepen fogyasztották először az áfonyát, de az áfonyaszósz csak a polgárháború után vált nemzeti tradícióvá. Ulysses S. Grant kapitány az áfonyaszószt a hálaadás fontos részének tartotta. A Petersburg elleni csata alatt, 1864-ben elrendelte, hogy az Unió csapatainak áfonyát adjanak. A katonák a számukra eddig ismeretlen gyümölcsöt megszerették és fogyasztása szokássá vált. A telepesek nem tudtak az áfonya magas C-vitamin tartalmáról, de az angliai tengerészek között népszerűvé vált, mert akik ezt fogyasztották azoknál nem alakult ki skorbut. A XXI. század kezdetétől a tőzegáfonya használata egyre inkább elterjedt, és az elmúlt években igen népszerűvé vált. Az áfonyák bogyóját nyersen, szárítva, lekvárként, lisztté őrölve és mártásként fogyasztják.
Hazánkban szórványosan előforduló védett növény, melyet kultúrában főleg gyümölcséért termesztenek. A fekete ribizli a ribiszkefélék családba tartozik. Fürtjei kisebbek és sokkal lazábbak piros rokonánál. Levelei flavonoidokat tartalmaznak.
Az élőflórát olyan jótékony, élő mikroorganizmusok alkotják, melyek a tápcsatornában a savas közeget is túlélve segítik a bélflóra egészséges egyensúlyának fenntartását. Termékeink magas csíraszámban tartalmaznak több élőflórát és a szaporodásukat elősegítő Inulint.
A Probiotikum más néven élőflóra kifejezés görög eredetű, jelentése: az életért. A mai értelemben R. B. Parker alkalmazta először a probiotikum kifejezést 1974-ben, mint azokat az organizmusokat és anyagokat, amelyek a bélrendszer mikroba-egyensúlyáért felelősek. A probiotikumok jellemzői, hogy emberi eredetűek, nem kórokozók, ellenállnak a gyomorsav, az epe, valamint a nyál, a hasnyálmirigy és a bélnedvek emésztő enzimei hatásának. Az élelmiszerek szavatossági idejének tartalma alatt és a technológiai folyamatok során megőrzik ellenállóképességüket. Ezen kívül a probiotikumok képesek a nyálkahártyák sejtjeihez tapadni, a potenciális kórokozók ellen antimikrobás hatást fejtenek ki, csökkentik a kórokozó mikrobák megtapadását a nyálkahártya felszínén. A probiotikumok legnagyobb részben tejsavbaktériumok és bifidobaktériumok. A legismertebb probiotikus tejsavbaktérium-törzsek többsége a Lactobacillus, kisebb része a Streptococcus nemzetséghez tartozik.
Prebiotikumoknak nevezzük azokat a természetes tápanyagokat, amelyek jellemzően a probiotikumok kizárólagos tápanyagai, ezért elősegítik azok elszaporodását és túlsúlyba kerülését. A szájüregben, illetve a gyomor-bélcsatornában az emésztőenzimek nem bontják le a prebiotikumokat, így emésztetlenül juthatnak a vastagbélbe. A prebiotikumok diétás rostok, de vízben oldhatók, ezért a diétás rostok közül is a legkiválóbbak. Élelmi rost funkciójuk mellett igazi hasznosságuk abban rejlik, hogy a probiotikumok kizárólagos táplálékai. Mivel a vastagbélben már kevés az emészthető táplálék, vagyis ott relatív táplálékhiány van, az elfogyasztott prebiotikumok lehetőséget kínálnak a humánbarát bélbaktériumok elszaporodására.
Természetes állapotukban sok élelmiszerben előfordulnak, pl: csicsóka, cikóriagyökér, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, articsóka, teljes értékű gabonamagvak, búza, banán, len, spenót, káposztafélék, mangold, mustárfélék, bogyós gyümölcsök, hüvelyesek, tej és az érett sajtok többsége.
A prebiotikumok egyik fajtája az Inulinok, tulajdonképpen egy diétás rost, mely emésztetlenül jut el a vastagbélbe, fokozzák a probiotikumok szaporodását, túlsúlyba kerülésüket.
Szerepük: emésztés, bélflóra egyensúlya
A szervezetünk legnagyobb felszínnel rendelkező, mintegy 7-9 méter hosszúságú bélrendszerünkön keresztül áll kapcsolatban a külvilággal. Így potenciális támadási helyként szolgál a kórokozók és a toxikus anyagok számára. A bélben normális körülmények között mintegy 200-400 baktériumtörzs található. A magzati életben a jótékony baktériumok 95-98%-ban vannak túlsúlyban. Az egészséges bélflóra védelmet biztosít számos kórokozóval szemben, biztosítja a bélnyálkahártya épségét és segíti a szervezet számára szükséges tápanyagok felszívódását. Számos, a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint termelnek. Ha az emésztőrendszer védelmi mechanizmusai gyengülnek, az többek között felszívódási folyamatok zavarát okozhatja.
A probiotikumok ahhoz, hogy képesek legyenek környezetükre hatást gyakorolni, a nagyszámú jelenlét alapfeltétel, mely a bélfolyadékban grammonként legalább 108 c.f.u. organizmust jelent.
Mit jelent a c.f.u. kifejezés?
c.f.u.: kolóniaképző egység milliliterenként, az életképes mikroorganizmusok száma (csíraszám). A készítményekben általában ilyen egységben adják meg a baktériumok mennyiségét. Az Inulint azonban mg-ban határozzák meg. Megfelelő dózisnak a minimum 109 c.f.u. az elfogadott.
A terméket lehetősége van részletfizetéssel is megvásárolni. Ekkor
További részletekhez a részletfizetéssel kapcsolatban kattintson ide
Az itt látott étrend-kiegészítő megkapta az Érték és Minőség Nagydíjat.
Ezzel együtt már 18 termékünk érdemelte ki ezt a megtisztelő védjegyet, amely garancia a minőségre valamint arra, hogy a lehető legjobb étrend-kiegészítőt használja egészsége megőrzése érdekében.